Zondag 12 maart: Derde zondag van de 40dagentijd Vorige Volgende

Zondag 12 maart: Derde zondag van de 40dagentijd

 

Het thema van de Veertigdagentijd is “Uit liefde voor jou”. Woorden die laten zien dat je voor iemand van betekenis wilt zijn. Als basis van de bloemschikking gebruiken we kronkelige takken van de hazelaar. Niet rechtlijnig luisteren, maar meebewegen met onverwachte wendingen, je inleven in de ander. Jezus heeft ons laten zien hoe we dat kunnen doen. Wij geven Zijn liefde door aan mensen dichtbij en veraf.
Voor ieder viermoment in deze veertigdagentijd wordt iets van symboliek toegevoegd aan de schikking. De eerste schikkingen zijn sober, een periode van bezinning en reflectie. Naarmate we dichter bij Pasen komen worden de schikkingen kleurrijker en uitbundiger van karakter.
 
Kloven
In het Johannesevangelie is deze vrouw aan de bron de eerste die mag horen wie Jezus is. Ze is een vrouw, een Samaritaanse, en ook nog eens een outcast binnen haar gemeenschap. Ze is alles wat Jezus niet is. Waarschijnlijk is het juist daarom, dat zij Jezus eerste zendeling mag zijn. Het wonderlijke is dat Jezus haar hart en omstandigheden kent, ondanks de religieuze en maatschappelijke kloven die hen scheiden.
Haar woorden gaan over deze kloven, Jezus woorden over wat hen verbindt. Dat het gaat om geest en waarheid. God zoekt mensen zonder bedrog die zijn hart zoeken, ongeacht status of afkomst.
Geloof ontdekken bij mensen die religieus, geografisch of maatschappelijk mijlenver bij je vandaan staan is een van de meest louterende ontmoetingen die je in dit leven kunt hebben.
 


Bronnen
Van inspiratie
Spiegels met gedachten
Verbinding voor mij
En jou